Sağlık

Türkiye’de yaklaşık 40 bin kişi organ nakli bekliyor! Organ bağışını teşvik edin…

Organ Bağışı Haftası nedeniyle vatandaşları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla Aliağa’da organ bağışı standı açıldı. Demokrasi Meydanı’nda kurulan bu standa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri de vatandaşlara organ bağışı konusunda bilgi vererek, istekli kişilerin organ ve doku bağışlarını kayıt altına aldı.

HER YIL 2500 HASTA ÖLÜYOR!

İlçe Sağlık Müdürü Dr., organ bağışı standının kamuoyunu bilinçlendirmek ve teşvik etmek amacıyla kurulduğunu belirtti. Özkan Orhun, “Türkiye’de yaklaşık 40 bin kişi organ nakli bekliyor. Bu listeye her yıl ortalama 8 bin kişi ekleniyor. Organ bağışı bekleyen hasta sayısı her yıl artıyor ancak benzer bir artış yok” dedi. bağışçı sayısında.

Ülkemizde her yıl yaklaşık 2.500 hasta organ bulunamadığı için ölmekte; Bu nedenle birçok hasta için organ nakli normal hayata dönmenin tek yoludur. Daha da önemlisi organ nakli birçok hastalıkta hayatta kalmanın en iyi garantisidir. Başımıza bir şey geldiğinde durumun farkına varırız. Artık bunun farkına varalım ve organlarımızı bağışlayalım. “Organlar toprak olmasın, bedende hayat bulsun” dedi.

3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI

3-9 Kasım, organ bağışına dikkat çekmek ve organ bağışını teşvik etmek amacıyla her yıl düzenlenen Organ Bağışı Haftasıdır.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2019 yılında 9.548 organ nakli gerçekleşti. Ancak 2020 yılında bu sayı, Kovid-19 salgınının etkisiyle 5.502’ye düştü.

Pandeminin kısmen kontrol altına alınması ve aşılamanın yaygınlaşması nedeniyle 2021 yılının ilk 6 ayında 3.703 organ nakli gerçekleşti. Bu nakillerin detaylarına baktığımızda 10 kalp, 8 akciğer, 1.593 böbrek, 766 karaciğer ve 1.326 korneanın nakledildiğini görüyoruz. Ancak organ nakli bekleyen 25.190 hasta olduğu dikkate alındığında bu sayı oldukça yetersiz.

Bekleme listesinde 952 kalp, 68 akciğer, 20 bin 878 böbrek, 1716 karaciğer, 283 pankreas ve 1293 kornea nakli hastası bulunuyor. Kadavradan organ nakli imkanı bulamayan bu hastaların bir kısmı bekleme süresinde hayatını kaybediyor.

Ülkemizde canlı bağışçı sayısının kadavra bağışçılarından daha fazla olması, hayattayken organ bağışı yapabileceğimizi ancak yaşam bittikten sonra bunu yapmadığımızı göstermektedir. Bu durum organ bağışı konusundaki bilgi eksikliğinden ya da yanlış inanışlardan kaynaklanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu